لیست اختراعات سميرا قائدمحمدي
خلاصهاي از توصيف اختراع: امروزه يكي از بهترين راههاي خالص سازي پروتئينها، كلونسازي و اضافه كردن دنباله اي شامل 6 اسيد آمينه هيستيدين در ساختار آنها و بيان آنها بصورت نوتركيب در آزمايشگاه ميباشد. در اين صورت خالص سازي آنها ساده تر ميگردد. در اين فرايند ابتدا جداسازي پرتئين مورد نظر با استفاده از رزينهايي كه به صورت انتخابي اين نوع پروتئنها را جذب خود ميكند انجام شده و در مراحل بعدي با شستشوي رزين پروتئينهايي كه بطور غير اختصاصي به آن متصل شده اند شسته شده و پروتئين مورد نظر تخليص ميشود. در تحقيقات انجام شده نوعي رزين تخليص پروتئين بر مبناي بستر سيليكا توليد و مورد ارزيابي قرار گرفته است. براي تهيه اين رزين ابتدا ذرات سيليكاي خشك با گروههاي اپوكسي عاملدار گشته و سپس تمامي گروههاي اپوكسي توسط تركيب "ايمينو داي استيك اسيد" مورد اصلاح قرار گرفتند. در ادامه كاتيونهاي دو ظرفيتي مس با استفاده از تركيب سولفات مس جهت كئوردينه شدن با دنباله هيستيديني پروتئينها وارد ساختار بستر گرديدند.
پروتئين A باكتري S. aureus (SpA) يك پروتئين سطحي 60-40 كيلو دالتوني است كه به دليل اتصال به ناحيه Fc ايمونوگلوبين ها، توانايي جذب اختصاصي آنها را از ميان ساير پروتئين ها دارد و بدين ترتيب جايگاه مهمي را در تحقيقات بيوشيميايي و بيوتكنولوژي پيدا كرده است. از تثبيت پروتئين A بر روي سطوح جامد مي توان محصولي توليد كرد كه قابليت جداسازي IgG را از مخلوط پروتئيني سرم در يك محيط مايع داشته باشد. از اتصال اين پروتئين به آنتي¬باديهاي اختصاصي مي توان براي خالص سازي پروتئينها نيز استفاده كرد. در اين نوآوري سعي شده است با اتصال سطحي پروتئين A به سطح باكتري B. subtilis تركيبي بيوتكنولوژيك ارائه شود كه جهت خالص سازي آنتي باديها و پروتئينها مورد استفاده قرار گيرد. براي اين منظور سازه اي طراحي گرديد كه شامل ژنهاي مربوط به سيگنال پپتيد، spa، موتيف اتصال به ديواره و ژن سورتاز مي باشد. بيان ژنتيكي پروتئين A همزمان با آنزيم سورتاز باعث نمايش اين پروتئين بر روي سطح سلول رويشي باكتري B. subtilis مي شود و بدين ترتيب سلول هاي باكتري به عنوان ذرات جاذب ايمنوگلوبولين ها عمل مي كنند.
آنزيم فيسين يا دبريسين يك سيستئين پروتئاز از خانواده ي اندوپپتيدازهاي گياهي مي باشد كه به ميزان فراواني در شيرابه ي درختان انجير از نوع فيكوس كاريكا يافت مي شود. اين آنزيم به سبب فعاليت پروتئازي كارآمدتر نسبت به ساير پروتئازهاي مشايهش و داشتن فعاليت در رنج گسترده تري از اسيديته محيط،كاربرد وسيعي در زمينه هاي صنعتي، تهيه مواد خوراكي، دارويي و تشخيص طبي دارد. بنابر اين كاربرد گسترده، هر ساله به ميزان زيادي از برداشت اين آنزيم نياز است. به سبب فصل خاص برداشت اين آنزيم از سر شاخه هاي جوان، آن هم از مناطق خاص و با روش هاي هزينه بر، ميزان كمي از اين آنزيم به قيمت گزافي توسط شركت ها به فروش مي رسد. از طرفي قطع سرشاخه هاي جوان درختان به منظور برداشت شيرابه ي درخت، نابودي نيروي نوپاي طبيعت را در بر خواهد داشت. اختراع سلولي- مولكولي پيش رو توليد باكتري نوتركيب حاوي ژن آنزيم فيسين را معرفي مي كند، كه قرار است ما را به توليد انبوه آنزيم فيسين با هزينه هاي مقرون به صرفه تر، آن هم بدون آسيب رساني به طبيعت، برساند. در روند توليد اين باكتري، پس از مطالعات بيوانفورماتيكي مربوطه، در ابتدا RNA گياه فرم سبز از نوع فيكوس كاريكا منطقه ي استهبان استخراج شد، سپس سنتز cDNA مربوطه، تكثير ژن آنزيم هاي فيسين، همسانه سازي در باكتري بياني اشرشياكلاي، القاي بيان و نهايتا تخليص آنزيم مربوطه انجام شد. تا در نهايت فعاليت مثبت اين آنزيم سنجيده و بهينه سازي شد.
موارد یافت شده: 3